top of page
  • Writer's pictureKultivizor

Малкото голямо изкуство на цирка- Мини Арт фест в Царево



Дванадесетото издание на Мини Арт фест се премести на морето. Идеята за това е доста добра, най-после да се случи нещо различно и по-смислено и там, конкретно в Царево. Партньори на фестивала са X Challenge skate park, които вече станаха част от културния живот в морското градче. Царево е известно с редица събития, панаири и фестивали, но всички те са свързани основно със занаятчийство, с традициите от региона и разбира се, с изкуство, но от по-друг тип. Мини Арт фест представя цирковото изкуство в различна форма, на открит и в нетрадиционно за цирка пространство. От една страна скейт паркът дава поле за изява на акробатичните умения на артистите, от друга, предполагам, е по-трудно да се превърне в сцена и да се обживи със звук и светлина (най-малко).

Мини Арт фест протече в рамките на шест дни, в които гостите се запознаха с артисти от България, Италия, Испания, Мексико, Швейцария. По време на фестивала се проведоха редица работилници за деца, за бебета (или по-скоро за много малки деца) и за възрастни. В програмата бяха включени и кино вечери, концерти, stand-up представление и др. Като цяло разнообразно и вълнуващо преживяване, което носи свобода, усмивки, нови приятелства, смях и желание да се движиш (което, нека си признаем, днес става все по-важно).

Децата са, може би, най-ценната публика на събития от този тип, защото те са по-смели и искрени в отношенията си, а циркът е именно такъв. Похвално е решението на организаторите да насочат фестивала и към хора, които не могат да си позволят билети като направят отстъпка от половината цена за тях (в това число влизат бежанци, хора от малцинства и различни социални групи). По този начин, освен, че привличат повече хора, дават и възможност на една публика, която иначе често е забравяна от артистите, да може да се докосне до изкуство и култура.

Морето носи спокойствие и свобода, циркът прибавя и усмивки, музиката дава танци, работилниците пък нови знания. Накратко това събитие е намерило перфектното си място и има смисъл. Надяваме се да продължи да се развива там или пък да пътува на други места, различни от София.

Мини Арт фест е фондация, която се занимава със съвременен цирк и неговото популяризиране в България. Ако искате да научите повече за тях или просто да следите за следващи събития, които организират, последвайте някой от линковете:

56 views0 comments
bottom of page