top of page
  • Writer's pictureБиляна Бозинарева

"Фрагменти" - изложба за безсмъртието на счупеното


Златна есен. Слънчево време и разходка на всякакви теми с до скоро познатия, но по-скоро непознат за мен скулптор Огнян Христов. Талантливо младо момче, което не обича да се показва пред камери и не афишира себе си и дейността си. Не си губи времето в излишна реклама, ползва го, за да твори, да остави нещо хубаво след себе си. Впечатлих се от знанията и светогледа му, както и от атмосферата, която създава около себе си.

Крачим си по павираните улици, а той ме просветлява за стила на софийските сгради, за творчеството и живота на Далчев, за едно не чак толкова далечно, но забравено от масата хора минало.

Говорихме си за тъжния факт, че в домовете на българите все по-рядко се срещат библиотеки с книги, по стените няма картини, а най - ценната вещ като че ли се оказва телевизорът с все по-плашещите си мащаби. Скулптурите у нас почти не се купуват.

Собственикът на галерията Огнян Голев, до която стигаме след нарочно дългата и приятна разходка, е и създател на сайта www.integratedartists.gallery, от който могат да се закупят творбите на български художници и скулптори. Няма да е изненада за никого, че купувачите са главно чужденци. Не защото българите нямаме пари за тези неща, а защото ни липсва отношение. Има и изключения, но са рядкост.

Не разбираме какво значи да инвестираш в изкуство. Чуждо ни е и някак елитарно звучи това в едно общество, отдавна лишено от качествен елит.

Галерията е малка и побира само част от цялата серия на стенната мозайка. Изложбата всеки ще я усети по собствен начин. За мен беше като визуализация на природен закон, в който всяка малка част може да бъде счупена, разглобена и разместена, но ще продължи да е част от цялото. Ще е по-малка, но ще остане вечна. Картината и подредбата ще са други до следващото чупене и така докато всичко се превърне в прах, който може би ще се събере в едно.

"Цялото обединява в себе си различни същности. Всяка част е зависима от другите, всеки един отделен елемент на общото носи смисъла му и дава неговото разнообразие. Всичко има определен живот, след което трябва се преобразува в друг. Когато цялото се разруши, частите му преминават в състояние на готовност за ново. Сами по себе си тези фрагменти от миналото са фрагментите на бъдещето. Промяната е условна и винаги под онази сила на идеята, която определя смисъла. Именно идеята е онази сила, която създава новата реалност - реалност, готова за живот и безкрайна поредица от трансформации, в които малкото трупа познание, в които единичното изгражда цялото и придобива значение, осъзнавайки се като фрагмент на живота и форма на съществуване в голямата мозайка", пише в анотацията.

Изложбата "Фрагменти" представлява стенна мозайка. Тя бе открита на 20-ти октомври в столичната галерия INTEGRATED ARTISTS на улица "Св. Св. Кирил и Методий" 33 и ще бъде закрита на 4-ти ноември. Тогава в 18 часа ще има и лекция на тема "Принципи на фрагментарността и мозайката в изкуството на скулптора Любомир Далчев".


Събитието се осъществява се с подкрепата на НФК.



144 views0 comments
bottom of page