top of page
  • Writer's pictureЦвета Ерменкова

Кореком- спомен, мечта или история

Updated: Nov 8, 2022


Виковете под терасата, игра на народна топка, игра на криеница до малките часове на денонощието, стражари и апаши, печени чушки, милион и едно желания. Ако всички тези неща ви говорят нещо, то значи помните детството от 80-те и 90-те години. Със сигурност следващите редове ще прозвучат сантиментално, ще носят носталгия, и то не по някое конкретно хубаво време, а по онези безгрижни години на детството.

Ако искате да се върнете отново там поне за миг (или за час и половина), то задължително гледайте „Кореком“- представление променада по идея и с участието на Ирина Андреева Биз, с режисьор Благой Бойчев и драматург Борис Зафиров. Незаменима част от цялото преживяване е и видео операторът Владислав Севов, който играе ролята на човек- предавател между минало, настояще и бъдеще.

„Кореком“ е документално представление, което не може да влезе в някакво конкретно описание за форма. Различно е и това е интересно. Пространството на „Топлоцентрала“, където се случва събитието, се обживява от това представление/изложба с гид Ирина Андреева. Още в самото начало тя ви пренася в онези отминали времена на детските години, в които нямаше телефони, интернет, компютри, а имаше опашки, липса на храни и стоки, много тичане и игри, скъсани обувки и протрити колена (в момента последното също го има, разбира се).

„Кореком“ пряко включва зрителите в действието като и те стават участници, а не просто наблюдатели, което по принцип е ролята на публиката в театъра. Всяка част от експозицията е детайлно обмислена, режисирана и поставена на точното място в драматургичното развитие. Ирина води всички зрители на това пътешествие, в което всеки един неизбежно се връща в спомените си. Самата тя разказва за себе си и кара публиката да съпреживее едновременно нейното детство със своето собствено. Предполагам, че за по-младата публика (около 20 години) няма да има толкова много допирни точки, но със сигурност би ѝ било интересно най-малко, за да научи нещо ново, да усети какво е било, а и да се забавлява с някоя от игрите на децата от 80-те години. През цялото време действието върви леко, игриво и със сигурност може да забравиш къде си, кога си и колко време точно е минало. Сериозните, тежките моменти се разчупват от комични ситуации, които просто те карат да се смееш, дори и да не искаш, както се случва и в живота, нали? (например спирането на тока може да бъде и забавно)

„Кореком“ е искрено представление, което го прави и толкова привлекателно за гледане и участване. Смяната на пространствата, движението на публиката от едно място на друго, мултимедията, игрите, филмите, препратките към миналото (буквално и преносно) го правят динамично преживяване, което предизвиква дискусия и носталгични усмивки в края си.

Премиерата на „Кореком“ е на 16-ти септември в Топлоцентрала в гр. София. Точно в началото на новата учебна година, може да отидете и да си припомните милите (или пък не толкова) спомени от детските години, а и да гледате ново, смислено представление, което се описва и с многозначната дума променада. Разходете се в „Кореком“, така или иначе това ви е единствената възможност да го посетите.

Повече информация за представлението и кога може да го гледате, ще намерите на линковете:

207 views0 comments
bottom of page