top of page
  • Writer's pictureЦвета Ерменкова

Балетът "Ана Каренина" и Opera Open 2022

Updated: May 4, 2023


Снимка: Alexander Богдан Thompson

Ако някой иска доказателство за непреходността на изкуството, то посещението на Opera Open в Пловдив ще му даде такова. На фона на безвременната Родопи планина, на сцена от преди почти две хиляди години оживяват герои от 19-ти век, изиграни от артисти, родени преди 30-тина години, които са заснети от дигиталните очи на стотици зрители (разбира се, и качени в историите и публикациите във всички социални мрежи). Преживяването е неповторимо!

Балетът „Ана Каренина“ по едноимения роман на Лев Толстой е част от програмата на OPERA OPEN 2022. Хореограф на спектакъла е Лео Муич, а основните изпълнители са Марта Петкова, Никола Хаджитанев и Емил Йорданов (премиер солисти на Национален балет София), Христина Накевска, Мирослав Митрашиновик и Ангела Велевска (от Македонски балет в Скопие), Мара Салваджо, Елена Кучкова, Емедео Джунта, Александра Савова и др.

На живо оркестърът на пловдивската опера с диригент Диан Чобанов изпълнява произведения на Чайковски, сред които Симфонии номер 5 и номер 6.

„Ана Каренина“ е вълнуващ спектакъл с много динамика, прекрасна хореография, осветление, музика и толкова много нежност в танца, че дори и най-твърдите сърца могат да се размекнат. “Цялото разнообразие, цялата прелест, цялата хубост на живота се състои от светлини и сенки.”- това изречение от романа оживява на сцената на античния театър, където играта със светлини и сенки е неспирна и придава на балета магията, която липсва в реалността ни. За цялата магичност допринасят и костюмите (особено на женската част от трупата), които са толкова приказки и нежни, сякаш излезнали от съня на спящата красавица. Танцът е съвкупност от класика и съвременност, което го прави някак по-привлекателен, разбираем и непреходен.

“Ако търсиш съвършенство, никога няма да бъдеш доволен” пише в романа Лев Толстой. Затова ще завършва с това, че както аз, така и публиката определено останахме доволни, което си пролича и по повече от 10 минутните овации, които балетистите, музикантите и целия екип на опера Пловдив и техните партньори, получиха. Наистина, както казахме в началото, преживяването е неповторимо.


Opera Open e фестивал, който се провежда за 7-ма година в град Пловдив. Зад него стои държавна опера- Пловдив, а тазгодишното издание се случва и като част от програма „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът е различен и ценен, защото може да накара дори и хора, които не се интересуват и не харесват подобен вид изкуство (като опера и балет), да посетят някое от събитията и да се влюбят необратимо (или пък не, но вероятността е малка).


Съветваме всеки пловдивчанин или гост на града да прегледа програмата и да посети някое от следващите събития, защото изкуство под открито небе в стария град, на Античния театър винаги е добро решение (с някои изключения на събития там, които обаче, дори не броим за изкуство).

Програмата може да видите тук: https://operaplovdiv.bg/site/program


91 views0 comments
bottom of page