top of page
  • Writer's pictureЦвета Ерменкова

Hayes & Y с дебютен албум- Press. Go. Move. Slow.

Updated: May 4


Бандата Hayes & Y представи дългоочаквания първи дългосвирещ албум. Той се състои от 10 нови песни (като всъщност първата е интрото на албума), които носят различни емоции и истории и имат различна динамика. Някои от песните са по-бавни, други определено раздвижват тялото в танц. Албумът е микс от по- електронно звучене, китари и разпознаваем глас. А кои всъщност са Hayes & Y?

Радослав Лозански (китара), Денис Холбек (барабани), Ивайло Делев (бас) и Благослав Анастасов (вокал и китара) вече имат доста почитатели в България. Бандата има десетки участия на живо през последните години и определено е една от разпознаваемите и актуални групи на сцената в момента. Или по-скоро на рок/поп сцената. Започват своето начало преди повече от 10 години. Сменят се държави (бандата е базирана в Англия), музиканти, имена, докато в крайна сметка не стават това, което са в момента. След многобройни сингли (някъде към 18, поне според Spotify) идва моментът за албум.

Музиката от него притежава елементи от онова типично за Острова звучене, в което има бунт в хармонията. Редуват се песни с по-бързо и с по-бавно темпо. Някои от песните (като All In My Head) са акустични балади, в които вокалът е основният инструмент. Други пък има въвеждащи елементи като гласове, записани все едно от апликация за медитация или телефон, на който очакваш включване от оператор. В някои определено се усеща и лека диско нотка, която те връща в 80-те години и ти се иска да сложиш първото трико, което видиш и да танцуваш с кънки върху осветена от лазери повърхност.

Press. Go. Move. Slow. е името и на последната песен от албума. Тя играе ролята на епилог и е перфектен край за албума, който има изградена явна драматургия и ред.

Като цяло музиката е от онзи вид изкуство, което всеки преживява и оценява по различен начин. Тя говори директно на теб самия, сякаш създадена само и единствено за теб. Всеки влага нещо от себе си в песента, която слуша в момента. Така че най-добре си пуснете албума и преценете сами какво (ако изобщо нещо) ви казва и му насладете (или го спрете).

Може да го чуете тук: https://spoti.fi/3MHRi6s

Press. Go. Move. Slow. ще бъде представен и на живо в зала 3 на НДК на първи декември. Билети за събитието може да намерите тук: https://bit.ly/3TyGx8U

47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page