top of page
  • Writer's pictureЦвета Ерменкова

Кино и море, море и кино.

Updated: Nov 8, 2022


Безкрайната морска шир е идеалният фон, на който човек може да се наслади на хубаво кино. В момента Международният филмов фестивал Бургас предлага прекрасната възможност да се изпробва на живо горното твърдение. Стартът на фестивала беше само преди няколко дни и ще продължи до 22-ри юли, така че все още имате време да посетите някое от събитията.


Снимка: Йоана Георгиева

Тази година фестивалът чества своето седмо издание, а ние си говорим с Антония Цинова (артистичен директор на BIFF) за пътя дотук, фестивала, киното и морето.


Имаш ли любим филм, свързан с морето? И кой е той? В моя свят МОРЕТО се простира далеч отвъд физическото му измерение. То е свобода, любов, копнеж, безметежност, чист ефир... В този смисъл всеки филм, който ми позволява да се докосна до такъв тип усещане, е МОРЕ, дори и самото море да не присъства в него.


Казват, че първите седем години са най-важни. Какво научи за това време и как фестивалът порасна?

Първият 7-годишен цикъл е наистина основополагащ за формирането на даден характер, в случая препратката е към този на нашето „фестивално дете“ - Международен филмов фестивал Бургас. Първите седем години са времето, в което личната ни отговорност беше свързана с това да положим основи за култивирането на една лоялна аудитория с афинитет към артхаус киното. И тъй като сме млади по дух, желанието ни е да подаваме ръка на млади таланти с дебютни или втори филми, които тепърва навлизат в света на киното, да бъдем част от техните първи 7 години и да превърнем фестивала в поле за обмен между създатели и любители на седмото изкуство. Смятаме, че донякъде сме успели, тъй като с годините все по-ясно се вижда обособяването на ядро от хора, за които нашите селекции стават все по-търсени и очаквани. Това са хора, които идват специално за фестивала – не само от Бургас, но и от различни краища на България и дори чужбина - вече с конкретни очаквания към нас и към нивото, което сме задали. През годините от фестивал, който стартира със селекция от филми с фокус върху Черноморския регион, пораснахме до платформа, отворена към целия свят. Растем и ние - не само като екип, но и като смелост в идеите. Най-удовлетворяващата индикация за развитие е признанието на хората, които отново и отново се връщат при нас, техният ентусиазъм и желание да бъдат част от нашия опит за бягство от реалността.


По време на фестивала има прожекции както на открито, така и на закрито. Какво предпочита публиката?

На първо място се радваме, че благодарение на подкрепата на Община Бургас имаме възможност да предложим не само една, а цели три локации за представяне, както на филмите, така и на страничните събития от съпътстващите програми. Колкото до предпочитанията, те са различни в зависимост от настроението и естеството на продукциите. Има филми, които сами по себе си генерират допълнителна енергия и повличат дори и случайни минувачи. Такъв е примерът с тазгодишната музикална селекция, която действа като магнит за зрителите и филмите в нея са изключително подходящи за сцена на открито. Външното пространство се обживява по различен начин, носи по-непринудена емоция и усещане за споделеност. От друга страна има зрители, които предпочитат уединението в тишина и самовглъбение. На тях можем да предложим реконструирания и модернизиран Културен дом на НХК. Зрителната зала в него е с изцяло обновено оборудване и създава впечатляващи условия за развитие на културните и творчески индустрии в района.


Как решихте да организирате конкурс за плакат на фестивала?

Oт ляво надясно: Чарли, Камелия Величкова, Емил Ованесов, Антония Цинова, Мая Стефанова. Снимка: Кирил Пейчев

Идеята се роди преди 3 години по повод откриването на бургаския филиал на Националната художествена академия и първоначално участниците в конкурса бяха студентите от специалност „Плакат и визуална комуникация“. В последствие към организацията се присъединиха нашите приятели и медийни партньори от издание Виж! и така инициативата се разрасна. Дори и в най-смелите си очаквания не сме вярвали, че конкурсът ще провокира толкова силен отзвук. Всяка година се радваме на все по-интересни визуални предложения, както от местни, така и от международни артисти.


През годините се забелязва силно присъствие на балкански филми сред отличените от журитата на фестивала. В каква посока се развива киното на Балканите според теб? Радваме се, че мястото на тези филми в програмата не остава незабелязано, но то далеч не е толкова силно акцентирано на нашия фестивал. Всъщност всяко издание е с различен фокус. Представяли сме филми от Латинска Америка, от Черноморския регион. Тази година, например, фокусът е Португалия. В момента всеки автор търси себе си в глобалния свят и голяма част от европейските филми са копродукции на много страни.


Съпътстващата програма на фестивала е изпълнена с музика и танци. Можеш ли да си представиш кино без музика? Киното е музика за сетивата. А конкретно относно нашия фестивал музиката толкова настоятелно ни преследва, че дори и да ни се искаше, нямаше да успеем да ѝ се изплъзнем. Почти не се е случвало да имаме фестивални гости, които по един или друг начин да не са свързани с музикалната или танцова сцена. При нас определено двете вървят ръка за ръка и както обичаме да си подхвърляме в екипа, въпрос на време е да издадем компилация с музика на участниците, които до този момент са минали през фестивала. И, повярвайте, те никак не са малко, а идеята се приема от всички с безрезервен ентусиазъм. Музиката и танцът са неразделна част и за нас като екип, затова и имат такава тежест в нашата селекция и събития. В края на краищата не крием факта, че организираме фестивала, за да се забавляваме. И ако, докато го правим, успяваме да предоставим платформа за творческа изява и да накараме хората да се забавляват заедно с нас, значи сме си свършили работата.


Кой от филмите в програмата не трябва да пропускаме и кога да го гледаме? Тъй като фестивалът е в ход и част от филмите вече имаха своето представяне, препоръчвам да не се изпуска нищо до края. Тази година очакваме голям брой гости от цял свят и сме сигурни, че за зрителите би било интересно да обменят впечатленията си с тях.
Може да видите програмата и оставащите събития тук:


225 views0 comments
bottom of page