top of page
  • Writer's pictureKultivizor

„Сеч. Една възбуда"

На 27-ми септември от 19:30 часа в Топлоцентрала, София ще бъде премиерата на представлението "Сеч. Една възбуда" от Томас Бернхард.

„Намираме се на най-ужасяващата територия на цялата история. Подплашени сме, при това сме подплашени като някакъв чудовищен материал на новия човек; през последното столетие всички ние заедно не сме нищо повече от една огромна болка; тази днешна болка – това сме самите ние; тази болка е нашето душевно състояние.“ (из „Моите награди“, Томас Бернхард, превод: Александър Андреев, издателство „Атлантис КЛ“)

Текстовете на австрийския писател не се появяват особено често на българска сцена. Представлението „Сеч. Една възбуда“ е по идея на актрисата Елена Димитрова, която заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създава първата сценична версия на текста в България. В него единствено действащо лице е писател, гост на вечеря на група виенски интелектуалци. Като един особен гротесков инквизитор, който без да напуска своя стол-трон ликвидира целия фалш, парвенющина и егоцентризъм на артистичния елит, той извършва почти аутопсия на лицемерното съществуване на всички присъстващи, включително и на своето собствено. Публиката се превръща в свидетел на интензивния вътрешен монолог на главния герой, но тя чува и външния свят. За нея е изграден сетивният образ на „невидимото“, случващо се сякаш в съседната зала.

Процесът на работа по представлението започва от поредица лабораторни опити, силно повлияни от психодраматичните подходи. Визуалната среда на спектакъла е вдъхновена от известната картина на Франсис Бейкън с папа Инокентий Х.

„Светът на изкуството и животът в изкуството, важни в миналото почти до сакралност, се оказват унищожени от една чудовищна машина, която употребява и захвърля таланта. Отдолу наднича отчаянието, породено от разбитите надежди, страхът от стареенето и смъртта“, казва Елена Димитрова.

Томас Бернхард е един от най-значимите немскоезични писатели на XX в., наричан още „алпийски Бекет“, „екзистенциален клоун“ и липсващата връзка между Кафка, Бекет, Уелбек и Ларс фон Триер.

Преводачът на „Сеч. Една възбуда“ – Александър Андреев пише за него: „Томас Бернхард е един от най-грандиозните писатели на модерното време. Той не описва, а създава света такъв, какъвто не смеем да го мислим.“

Билети за представлението са в продажба онлайн и на касата на „Топлоцентрала“


Екип:

идея и концепция: Елена Димитрова

сценична версия на текста и постановка: Елена Димитрова и Явор Костов-Йондин

с участието на Явор Костов-Йондин

сценография, костюми и дизайн на осветление: Ралица Тонева

композитор: Любомир Брашненков

фотограф: Иван Дончев

видеотрейлър: Клара Стоянова

графичен дизайн на плаката: Георги Шаров


Представлението е реализирано от Сдружение „Форс Минор“ с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Австрийското посолство в София.


55 views0 comments
bottom of page