top of page
  • Writer's pictureЦвета Ерменкова

Професорско каре

Updated: Nov 8, 2022


Пълна зала с любопитни погледи, подготвени с книга под ръка, чакат да започне представянето на книгата „Професорско каре“. На вехтите столове в Софийския университет се настаняват Калин Янакиев, Цочо Бояджиев, Георги Каприев и Владимир Градев. Към тях се присъединява и Тони Николов, в ролята си на модератор/водещ и съставител на книгата. Премиерата на книгата изглежда така, както би изглеждала и една дискусия на професорското каре пред публика. Този път обаче няма дискусия, а връщане в спомените за създаването и развитието на „Професорското каре“.

Вече несъществуващата RE:TV (2008-2009) става първи домакин на предаването, в което четиримата професори от Софийския университет дискутират различни теми като смъртта, самотата, любовта, властта, забравата, красивото, болката, йерархията, теодицеята, еросa, глупостта и още, и още. Макар и тогавa просъществувало само година, предаването има 40 епизода и успява да събере огромен кръг от почитатели и последователи (които нямат нищо общо с последователите с харесванията днес). Диалогът влиза в публичното пространство и дава тласък на много млади хора да говорят открито, да мислят критично и водят дискусии, базирани на знания и мислене. А именно това е заложено в основата на философията- мисленето.

Много често хората първо действаме, а после мислим за последствията или самия акт, докато при дискусиите от този тип, действието е поставено на пауза, и само мисленето е в ход. Темите, които професорите развиват са общочовешки теми, а в спора между тях понякога се ражда истината (за всеки тя може да е различна, разбира се).

Години по-късно „Професорско каре“ се завръща в медийното пространство, като този път техен домакин e портал Култура. Както разбрахме от премиерата на книгата и разговорите с тях, идеята отново да започнат своите дискусии е била на техни студенти, които са гледали старите предавания, и са били почитатели. Може да гледате беседите им на https://kultura.bg/web/category/идеи/професорско/.

Медийното пространство определено има нужда от повече подобни формати, в които интелигентността и мисленето са на почит и от които зрителят може да научи нещо ново за света, и за себе си.

Колкото до книгата, тя е само една малка част от часовете диалозите между Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Георги Каприев и Владимир Градев. Публикуваните разговори са без намеса в стила на изказ, звучат естествено и определено решението да се публикуват в книга е много добро. Понякога, слушайки, зрителят може да изпусне нишката на разговора или пък да му трябва повече време да осмисли току-що казаното, докато при печатната версия, може да си препрочита и разсъждава върху написаното колкото си време пожелае.

В книгата са публикувани диалозите върху 29 теми като първата е болезнено актуална и важна- Границите на Европа. Диалозите са подредени в хронологичен ред и обхващат периода от 2017 до 2020 година, когато пандемията прекъсва записите на предаването. Все още не се знае дали отново ще започнат да водят разговорите си публично, но по време на представянето на книгата определено имаше голям интерес от страна на публиката това да се случи. Дали в същия състав, дали в друг, дали по-млади хора биха застъпили, не се знае. Важно е да има продължение и подобни предавания в публичното пространство, защото нивото на дискусиите и изобщо на разговорите в медиите у нас (а и по целия свят) е спаднало дотолкова, че вече дори не може да се измери.

92 views0 comments

Comments


bottom of page