top of page
  • Writer's pictureЦвета Ерменкова

Прегръдка или ръкостискане

Updated: May 4, 2023


Напоследък на музикалната сцена в България се появяват нови банди, които връщат надеждата, че хубава музика може да се прави и у нас. Една от тези банди е Hug or handshake и самите те се определят като инди рок/поп дуо.

Петър Трифонов и Антон Георгиев създават бандата си през 2019 година. Всички знаем, че следващата 2020-та беше почти нулева за изкуството и култура, но тях това не ги спира да издадат няколко парчета и да подготвят първия си албум „ONCE UPON A PINK SEDAN“. Музиката им е пленяваща, богата и „заразяваща“ в най-добрия смисъл на думата. Създават от онези рядко срещани песни, които може да слушаш отново и отново. Макар и да нямат дългогодишен опит, професионализмът им струи както от музиката, така и от видеоклиповете, и цялостното им публично представяне. Албумът е съставен от осем песни, които се преплитат в обща история и будят въобръжението всеки сам да допише героите и разказа.

Видеоклиповете към част от песните (може би ще има още, но засега са пет) са свързани в епизоди. Трите епизода (Natural Phenomena, Once upon in a pink sedan, Jacuzzi heart) са аудио-визуален разказ, който проследява сложните отношения между двойки и приятели. Направени като късометражни филми с високо качество, трите видеоклипа спокойно могат да бъдат причислени към категория Кино. Кадрите са красиви и стилни, усеща се бунтарска поетика и присъствие на драматургия, което е рядко за музикален видеоклип.

Определено една от силите им, освен самата музика, са именно видеоклиповете, дело на режисьорите Виктор Иванов, Никола Атанасов, Ангел Иванов, Иван Ботев. Почти всяко видео е с различен режисьор и оператор, но стилът си остава непроменен, което създава идентичност на бандата, и то запомняща се.

Прегръдка или ръкостискане си е въпрос на избор (за определен период от време и двете не бяха допустими и желателни), но дали да чуете hug or handshake…разбира се, че пак е въпрос на избор, но ще сгрешите, ако не го направите.

Ние със сигурност ще продължим да следим развитието им, а ако и вие искате, може да го направите тук:

51 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page