top of page
  • Writer's pictureKultivizor

Поглед навътре- фотографии на Неда Митковска


Може би сте ги забелязали- зазиданите прозорци на домовете. Срещат се непрекъснато. В градовете и селата, независимо дали е на оживено, или безлюдно място и без значение изложението, хората масово започват да зазиждат прозорците си. Доброволно се лишават от светлина, гледка, свеж въздух, песента на птичките, приятел да хвърли камъче по прозореца или да подадат нещо на съседа.

Темата за социалната изолация никога не е била толкова актуална. След 2 години пандемия, вместо да сме жадни за общуване и да желаем да излезем извън границите на домовете си, ние се опитваме да ги превърнем в затвор за себе си. Тъмни правоъгълни кутии, в които се ограничава целият ни свят. Пътувайки из България Неда Митковска забелязва този “феномен” и прави опит да насочи общественото внимание към проблема със социалната изолация. Заснема десетки къщи със зазидани прозорци, обединява ги концептуално и реализира фотографския проект “Поглед навътре”.

В опита си да разбере логиката на тези действия, проектът започва да придобива социална насоченост. Зазиданите прозорци не биха ни направили впечатление, ако фасадите на къщите са ремонтирани след премахването на прозорците, но фотографиите доказват, че това не се случва. Грижим се за интериора си, но изобщо не обръщаме внимание какво се случва навън, как изглежда домът ни, какво впечатление прави фасадата ни или това е още един знак, че не желаем да общуваме. Парадоксално е, че що се отнася до хората като личности процесът е обратен- грижим се за външния си вид и ни интересува как се възприема той, а пренебрегваме вътрешния ни свят и емоционално здраве. Фотографската изложба бе представена в галерия “Нюанс” в София и провокира публиката си за разсъждение в тази посока. Социалната изолация е първата крачка към депресивни и тревожни състояния, а психичното здраве не бива да бъде пренебрегвано. В желанието си този проект да не бъде самоцелен, а да има своето положително влияние върху обществото ни, се организираха дискусии и работни групи с фокус превенция на подобен тип проблеми и насърчаване на хората да потърсят помощ, ако са изпаднали в подобна ситуация.

“Поглед навътре” заживява своя живот извън авторката си. Ако видите зазидан прозорец

снимайте го и споделете с #nowindow. Ако е на вашия съсед, поговорете с него.


Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд култура по

програма “ Творчески стипендии”.

6 views0 comments
bottom of page