top of page
  • Writer's pictureЦвета Ерменкова

Мечтата на Наташа

Updated: May 4, 2023

Филм по пиесата на Ярослава Пулинович от режисьора Ваня Бойчева


Мечтата на Наташа; филм; късометражно кино
Източник: https://www.facebook.com/natashasdreamfilm

Мечтата (според едно от първите тълкования) е въображаем образ на нещо хубаво. Без съмнение всеки един от нас има мечти. Те може да са различни, може да са еднакви или пък неразбираеми, може да са банални, смели, неразумни, да носят надежда, утеха, да дават сили, да изкривяват реалността или пък да доведат до лудост.

Не съм чела пиесата „Мечтата на Наташа“ от Ярослава Пулинович, но гледах филма по нея на Ваня Бойчева. Филмът е в среднометражен формат, което е рядък, но много приятен избор.

След като пиесата е поставяна вече няколко пъти на сцена у нас, оживява и на голям екран. Наташа е изиграна от Милена Ерменкова, която преди това влиза в образа ѝ и на сцена в представлението на театър Реплика с режисьор Ованес Торосян.

Действието се развива основно в дом за деца, лишени от родителски грижи. Всички, които някога са посещавали такива институции, знаят добре какво е състоянието им и какви (често, невинаги) са отношенията вътре между самите деца, а и между възпитателите и децата. Положението не е „розово“. Във филма тази атмосфера е предадена успешно и това, може би, се дължи на решението за по-документална визия, която камерата предава. Тя е наблюдател на случващото се, някак отстрани гледа, без да съди, без да дава наклон на емоциите на зрителите, отчуждена е, което носи усещането за безпристрастен репортаж върху случващото се в живота на едно момиче.

В самото начало на филма виждаме Наташа, която без особено притеснение (по-скоро с абсолютен непукизъм, граничещ с цинизъм) разказва за себе си и за трагичната си съдба, която в нейните очи, обаче, като че ли е напълно нормална.

Наташа носи характеристиките на момиче, което не се страхува от нищо, което е смело и по детски (понякога) реагира на ситуациите. При нея няма колебание, а решителност (граничеща с лудост). Наташа има мечта и тя ще направи всичко по силите ѝ да я постигне. Обектът на нейната мечта е Валери (изигран от Благой Бойчев). Той е образът в живота на Наташа, който е различен от всички, които познава. Той е като спасителния пояс, който всеки удавник търси, когато усеща, че потъва, а дъното е дълбоко (в случая с Наташа, бъдещето изобщо не е светло). Може би всяка тийнейджърка преживява онова „вечно“, „крайно“, „на живот и смърт“ влюбване, и то не в човека, а в изградения за него образ. При Наташа, обаче, това влюбване, съпроводено с историята ѝ, възпитанието ѝ, живота ѝ в дома води до крайности. Финалната сцена, в която Наташа сякаш осъзнава деянията си, но все пак не ги намира за грешни, е перфектно изиграна от Милена Ерменкова. Едновременно искаш да я успокоиш, да кажеш, че всичко ще е наред, но има и един глас, който те спира и ти обяснява, че това не е нормално. Милена влиза в образа смело и определено опитът с документалния театър си проличава. Усеща се, че изграждането на образа стъпва върху наблюдения, проучвания за живота на децата от домовете, на емпатия и разбирателство към съдбата им (или поне така изглежда отстрани в ролята на зрител).

Във филма участват представители на театър Реплика, а и не само (Светослава Иванова, Силвия Станоева, Магдалена Славчева) , но си личи, че екипът е добре стикован, и има опит с този текст.

Операторското майсторство е дело на Цветомир Петровски, заедно с когото, режисьорът успява да пресъздаде тягостната атмосфера в дома, както и да придаде динамичност, присъща за киното, на един текст за театър.

Музиката е на Добромир Кисьов, който също успява умело да пресъздаде атмосферата, разказа и самата Наташа. Често в родното кино, музиката е натрапваща се и не на място, но тук и двете не важат. Музиката е деликатно поднесена, на правилните места, без да се усеща силно присъствието ѝ, но носеща каквото е нужно от нея в дадения момент.

„Мечтата на Наташа“ е филм, който ви препоръчваме да гледате, особено, ако намерите къде. Освен по фестивали, засега все още няма възможност да бъде видян, но може би ще се появи в някоя от платформите за българското кино (затова си е желателно да ги следите редовно).

Пожелаваме още много успешни филми на целия екип!

Ако искате да разберете кога отново ще има прожекции на "Мечтата на Наташа", може да последвате страница на филма: https://www.facebook.com/natashasdreamfilm

141 views0 comments
bottom of page