• Цвета Ерменкова

КОЛИТЕ, С КОИТО НАХЛУХМЕ В КАПИТАЛИЗМА

Updated: Nov 8


Москвич, ЗиЛ, Трабант, Жигули, Лада, Волга, Запорожец, Вартбург, Татра, Шкода може да прозвучи като припев на песен, особено ако си го повторите бързо няколко пъти. Тези все още незабравени марки автомобили от времето на социализма присъстват в разказите на близки и познати, във вицове, във филми (стари и нови), в музикални клипове и реклами, и къде ли още не.

От вчера, 06-ти октомври, те са и главните герои в изложбата „КОЛИТЕ, С КОИТО НАХЛУХМЕ В КАПИТАЛИЗМА“ на Борис Мисирков и Георги Богданов. Изложбата се намира в Национална художествена галерия (или накратко- Двореца). Изборът на локацията е подходящ, защото е вълнуващо, когато се преплитат толкова различни времена едновременно.

Влизайки в пространството, преминаваш през различни етапи, с които опознаваш по забавен и атрактивен начин историята на соц автомобилите.

„Чрез богатата палитра от образи на техните собственици, обединени от общата им страст към социалистическата кола, минало и съвремие се преплитат, допълват и противопоставят в пет отделни теми от наратива на изложбата. В „Увод“ ни приветства холограмният образ на Роналд Рейгън, съпътстван от композиция от 80 макета на автомобили и стела от пресовани ламарини от стари социалистически автомобили. „Отсечки от миналото“ са пана, оцветени с автомобилна боя в характерните цветовете от епохата, комбинирани със сребърни фотоотпечатъци върху прозрачен филм с отсечки от черно-бели негативи от стари учебници по кормуване. „Фантазми“ е инсталация от фотографии от Инстаграм профилите на собственички на соц коли в съвременна Русия. „Капсули на времето“ е серия от портрети и личните истории на собственици на социалистически автомобили от България, а „Епилог“ завършва разказа с инсталация от пет видеопортрета на героите от филма и движещ се текст.“

Интересно е да видиш млади хора, живеещи в 21-век заедно с техните 50+ годишни автомобили. Преплитането на фотография и лични истории е вълнуващо и забавно (например постапокалиптично оцеляване с Жигули).

Във всяка зала са използвани различни художествени и дигитални техники- холограма, фотография, видео, скулптура- което определено прави изложбата динамична.

Борис Мисирков (1971) и Георги Богданов (1971) завършват заедно НГДЕК (1990), НАТФИЗ (1996) и експериментален център FABRICA, Италия (1998). Работят в областта на визуалните и аудио-визуалните изкуства. Съучредители на Българско фотографско сдружение и основатели на продуцентска компания „АГИТПРОП“. Оператори на някои от най-награждаваните нови български документални филми: „Георги и пеперудите“ (2004), „Проблемът с комарите и други истории“ (2007), „Коридор №8“ (2008), „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“ (2017).


Изложбата продължава до 27-ми ноември, така че имате време да я посетите. Ще ви върне в някои спомени от детството, ще ви забавлява искрено, а и ще научите нещо ново за автомобилите от социализма и хората, които все още ги притежават.


Повече информация:

https://nationalgallery.bg/bg/exhibitions/the-cars-we-drove-to-capitalismexhibition-and-documentary-by-misirkovbogdanov/

33 views0 comments