top of page
  • Writer's pictureЦвета Ерменкова

КОЛИТЕ, С КОИТО НАХЛУХМЕ В КАПИТАЛИЗМА

Updated: Nov 8, 2022


Москвич, ЗиЛ, Трабант, Жигули, Лада, Волга, Запорожец, Вартбург, Татра, Шкода може да прозвучи като припев на песен, особено ако си го повторите бързо няколко пъти. Тези все още незабравени марки автомобили от времето на социализма присъстват в разказите на близки и познати, във вицове, във филми (стари и нови), в музикални клипове и реклами, и къде ли още не.

От вчера, 06-ти октомври, те са и главните герои в изложбата „КОЛИТЕ, С КОИТО НАХЛУХМЕ В КАПИТАЛИЗМА“ на Борис Мисирков и Георги Богданов. Изложбата се намира в Национална художествена галерия (или накратко- Двореца). Изборът на локацията е подходящ, защото е вълнуващо, когато се преплитат толкова различни времена едновременно.

Влизайки в пространството, преминаваш през различни етапи, с които опознаваш по забавен и атрактивен начин историята на соц автомобилите.

„Чрез богатата палитра от образи на техните собственици, обединени от общата им страст към социалистическата кола, минало и съвремие се преплитат, допълват и противопоставят в пет отделни теми от наратива на изложбата. В „Увод“ ни приветства холограмният образ на Роналд Рейгън, съпътстван от композиция от 80 макета на автомобили и стела от пресовани ламарини от стари социалистически автомобили. „Отсечки от миналото“ са пана, оцветени с автомобилна боя в характерните цветовете от епохата, комбинирани със сребърни фотоотпечатъци върху прозрачен филм с отсечки от черно-бели негативи от стари учебници по кормуване. „Фантазми“ е инсталация от фотографии от Инстаграм профилите на собственички на соц коли в съвременна Русия. „Капсули на времето“ е серия от портрети и личните истории на собственици на социалистически автомобили от България, а „Епилог“ завършва разказа с инсталация от пет видеопортрета на героите от филма и движещ се текст.“

Интересно е да видиш млади хора, живеещи в 21-век заедно с техните 50+ годишни автомобили. Преплитането на фотография и лични истории е вълнуващо и забавно (например постапокалиптично оцеляване с Жигули).

Във всяка зала са използвани различни художествени и дигитални техники- холограма, фотография, видео, скулптура- което определено прави изложбата динамична.

Борис Мисирков (1971) и Георги Богданов (1971) завършват заедно НГДЕК (1990), НАТФИЗ (1996) и експериментален център FABRICA, Италия (1998). Работят в областта на визуалните и аудио-визуалните изкуства. Съучредители на Българско фотографско сдружение и основатели на продуцентска компания „АГИТПРОП“. Оператори на някои от най-награждаваните нови български документални филми: „Георги и пеперудите“ (2004), „Проблемът с комарите и други истории“ (2007), „Коридор №8“ (2008), „Симон срещу страха (Случаят Варсано)“ (2017).


Изложбата продължава до 27-ми ноември, така че имате време да я посетите. Ще ви върне в някои спомени от детството, ще ви забавлява искрено, а и ще научите нещо ново за автомобилите от социализма и хората, които все още ги притежават.


Повече информация:

34 views0 comments

Comments


bottom of page