• Kultivizor

Килимите, които носят история.


Някога замисляли ли сте за килимите, върху които стъпвате? Какво ознавачат шарките им? Какво символизират цветовете? Защо са съчетани именно по начина, по който са? За мен те винаги са били даденост, част от бита ни, просто нещо, което има във всеки дом (може би). Често има спорове какво е изкуство и какво е занаят, но с този текст няма да навлизаме в дискусията. Дали едното, или другото понякога няма толкова голямо значение, по-важно е съхраняването, предаването и запазването на историята, която индиректно може да премине през килими.

На 20-ти септември в Ловеч се откри изложбата "Магията на българския килим". Една от най-мащабните колекции на килими (да, хората събират всякакви неща, дори и килими) е показана в Художествена галерия “Проф. Теофан Сокеров ”. Впечатление прави фактът, че колекционерът, запазил стотици български килими и описал тяхната история е нидерландецът Якоб ван Бейлен. Хубаво е, че има чужденци, които обръщат внимание на историята и традициите ни, и успяват да ни покажат експонати от миналото ни.

Над 100 от килимите в колекцията си, Якоб ван Бейлен открива при търговци в Истанбул и региона около Аксарай в Анатолия, както и в аукционни къщи в Западна Европа и при негови колеги колекционери в Сърбия, Македония, Албания, Унгария, Германия, Франция, Холандия, Великобритания, Белгия, САЩ, Канада, Азербайджан и Пакистан. Почти всички са на над 100 години, много са дори над 150-годишни. Голямата част от килимите първоначално са били изтъкани в Пирот или Чипровци, но също така има килими и от Котел, Сливен, Лудогорие, селата северно от Айтос, и от Македония. Най-старите експонати в изложбата датират от преди 200 години и са сред най-старите запазени образци на килимарското изкуство в България.

На пръв поглед може да звучи скучно или остаряло, но когато се заровиш в повече детайли, разбираш, че наистина през килимите, например, може да разбереш много за живота, бита, мисленето, историята на хората преди нас.

Изложбата ще продължи два месеца, така че, ако имате път през Ловеч, и разбира се, интерес към подобен тип изкуство, посетете галерията. Може пък да решите да колекционирате килими.
11 views0 comments