top of page
  • Writer's pictureЦвета Ерменкова

Зимата дойде.

Updated: Nov 8, 2022


На 1-ви декември рязко стана зимно, и то не само заради снега навън, но и заради филма „Зима“. Премиерата му беше преди около две седмици, но сега успях и аз да се доредя да го гледам. Ще има още няколко дати за прожекции, така че все още имате възможност да го гледате.

Нетипично за мен закъснявах за филма. Имах около 10 минути до началото на прожекцията и още поне 15 минути подтичване до киното. Всеки червен светофар, бавно движещ се пешеходец, кола, която не ме пуска на пешеходна пътека, група от тийнове, които заемат целия тротоар, ме изнервиха дотолкова, че настроението ми беше в абсолютен синхрон с първите кадри на филма- забързан трудно дишащ град.

„Зима“ е български филм за фрийрайд, в който индиректно е заложена и темата за промените в климата. Не е задълбано в проучвания и анализи, което е добре, защото тогава фокусът на филма щеше да е съвсем различен и в друга категория.

Време беше да се появи нов български филм за ски и екстремни зимни спортове. Последните, които гледах, бяха „Следи“ (ако искате може да гледате онлайн тук https://www.youtube.com/watch?v=yHs5ov8tiOg) и Promise Land (който пък може да гледате тук https://vimeo.com/39907107?fbclid=IwAR2wcK3Ts52vnrYfoU-BFrhAbi_b3rBL6R4seJEd0_bwQR_Yak8MVlrVcgc ). Още тогава си казах, добре де, като има толкова добри скиори у нас, защо не снимат по-често. Ето че, почти 10 години по-късно, вече има и още един филм по темата (може да е имало други през това време, но някак не са достигнали до мен).

Връщам се на „Зима“, защото все пак това е темата на тези редове. Високите, снежни планини рязко нахлуват на фона на мръсния, задимен, сив град. Тишината на планината (макар и озвучена от музика във филма) контрастира на колите, фабриките, строежите. За момент филмът ми напомни за „Барака“ и „Самсара“ от Рон Фрик, но в доста по-малък мащаб и за съжаление бюджет, с който надали може да се догонят онези гиганти. Темата за промените в климата е представена през погледа на младо момче (Симеон Павлов) което кара ски, или поне е карало ски някога там, когато е имало сняг. Сънищата му изведнъж се превръщат в реалност (може би) и той се оказва в планината с приятелите си. Каране, скачане, улеи, гори, трикове, падане, ставане и то все добро (за повече падане задължително останете да гледате филма и след финалните надписи). Представям си нашите си скиори, ако имат късмета да карат в планини с повече сняг и по-продължителна зима какви чудеса и филми ще правят. Добри са. Едни от главните скиори в продукцията са Ивайло Ерменков, Валери Пелтеков, Тони Черешаров, Даниел Узунов, Иван Троянов и разбира се, Симеон Павлов (който споменах преди шест реда за десктоп версията на сайта и преди 20 за мобилната).

Избраните локации и кадрите с дрон определено могат да запалят всеки (дори и да не е планинар), да отиде да се разходи някой ден сред тези красоти, а пък и да опита да покара, защо не. Пирин, Стара Планина, Родопи, Рила... една обиколка по върхове, гори и поляни (част от кадрите са заснети на роженските поляни и по-точно в „Под звездите“, любимо място, което няма как да не спомена). Филмът е на Виктор Троянов, който има дългогодишен опит във фотографията и фрийрайда, и това определено се вижда в „Зима“.

„Зима“ е доста кратък филм, което от една страна не ми хареса, защото тъкмо почна и взе, че свърши, а исках още. От друга страна, обаче, го приех като идеален завършек на втората успоредна сюжетна линия (за промените в климата). Във филма се говори за това, че зимата става все по-кратка, и скоро може и да я няма изобщо. Това, че филмът със същото име е кратък според мен е или ловък трик на режисьора, или случайно, но доста успешно съвпадение/послание.

Във филма е използвана българска музика, което много ме радва. Единственото тук, което бих апелирала към нашите музиканти: напишете, моля ви, нова песен за ски и екстремни спортове, защото вече много хора карат като луди маниаци. Време е за нов химн на старите кучета.

Ще завърша с поздравления за плаката (от онези филмови плакати е, които бих си сложила на стената) и логото (с автор-Точка Илиева), защото супер много ми харесват.


Вижте трейлъра и се вдъхновете да отидете на кино, защото си заслужава със сигурност!На страницата на филма във Facebook може да видите нови дати за прожекции и повече информация: https://www.facebook.com/WinterMovie.

Честита зима, насладете ѝ се!158 views0 comments

Comments


bottom of page